HTML

VÁKUM Egyesület - Weblog

A Városi Kulturális Mozgalom (VÁKUM) webnaplója.

Friss topikok

  • vákum egyesület: Program változás !!! 12 01 péntek 18:00 Előadás Nagy Ervin: Hogy lett a semmiből valami, és hogy... (2006.11.29. 17:22) Korhatáros Szolgáltatás

Linkblog

Archívum

Korhatáros Szolgáltatás

2006.11.29. 16:59 vákum egyesület

Korhatáros Szolgáltatás

 

Rohanunk, megállunk. De meglátunk-e még valamit a színek között, vagy csak nézzük a képeket, s hagyjuk kevélyen, hogy kiszolgáljanak? Azt gondolom, ez aktuális kérdés ma, amikor átmentünk az audiovizuális közlőrendszerek világába. Milyen jelentőséggel bírnak a festmények, a képek? Beszélnek-e önmagukban, rejtik-e még azt a varázslatot, amivel csak festő tud elringatni a saját tengerén, a saját világában, a saját képi rendszerével, az érzéseivel, lelkének rezzenéseivel. Van-e még jelentősége ennek a kifejezésmódnak, és hol tart most?

 Korhatáros a művészethez való viszonyulásunk. Azt a fajta bizonyos "szolgáltatást", amit maga a műalkotás ad nekünk — a mélységeinek, szépségeinek és szentségének felfedésével —, csak az arra érett tudja befogadni. Ehhez a megközelítéshez csatlakozik az a pár, Alföldön élő vagy valamilyen módon ide, a Kiskunsághoz kötődő kortárs alkotó is, akiknek a munkái láthatók, érezhetőek és hallhatók.  "...Ahogy az őzek a gyár menti síneknél, fogd a szám most jobb mára vár, korhatáros szolgáltatásom."

 Derdák Zoltán Tamás

kurátor

1 komment

Címkék: civil művészet kecskemét fiatal kortárs

TeTeTe

2006.11.29. 16:56 vákum egyesület

Temporálisan Tehetséges Terület 

A tér, amelyben létrejött ez a kiállítás, egy volt csupán a nagy múlttal rendelkező, ámde elhanyagolt utcák, terek, házak, pincék közül. A művészet hivatott életre kelteni ezeket a tetszhalott tereket. A kortárs művészet hívószavára összesereglett kíváncsi érdeklődőknek lehetőségük nyílik olyan értelmezési diskurzusokat nyitni, amelyeket egy hagyományos értelemben vett tárlat nem enged meg. A Temporálisan Tehetséges Terület fogalma Hakim Bey T.A.Z.-aiból ered, a politikai helyett csupán művészeti értelemmel, ámde ugyanazon funkciókkal felruházott az ideiglenesen működő tér.  

Hiszen itt a kiállító tér közösségi térré is válik, mihelyst az alkotók, a szervezők és a látogatók közötti kezdetleges elhatárolódás feloldódik a közös beszélgetések, játékok valamint az alkotói munka folyamán. A művészeti értékekkel telített térben töltött idő is tartalmasabban telik. Az itt lezajlott beszélgetések, elhangzott előadások, felolvasott sorok mélyebb nyomot hagynak a résztvevőkben, mert az átadott tartalom a létrehívott milliő részeként ivódik bele a tudattalanba.

Szólj hozzá!

Címkék: civil kultúra művészet foglaltház

Vákum identitás

2006.11.29. 16:29 vákum egyesület

Városi Kulturális Mozgalom 

A Vákum egyesület azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a kecskeméti fiatal alkotók, gondolkodók feltárulkozásában, önmegvalósításában. Egyfajta kultúraközvetítőként közegként is kíván fellépni a mozgalom, a máshol már megjelent, de Kecskemétre még el nem jutott művészeti és szellemi áramaltokat szeretnénk bevezetni a város vérkeringésébe. Az ötlet onnan jött, hogy az alapító társaságban is briliánsabbnál briliánsabb ötletek merültek fel hétvégéről hétvégére, de mivel szervezetlenek voltunk, kevés esélyt láttunk a tervek megvalósítására. Így hát 2006 májusában megalakult a Vákum. A mozgalom több vonalon indult el egyszerre. 

A Század arcai sorozatban olyan hírneves magyar értelmiségieket hívunk és szólaltatunk meg, akik gondolkodói, illetve művészi tevékenységükkel komoly nyomot hagytak a XX. század magyar kulturális közegében. Július végén Fejtő Ferencet láttuk vendégül, december nyolcadikán pedig Jancsó Miklós tett eleget meghívásunknak.  

A Vákum művészeti munkacsoportja a kecskeméti fiatal alkotókat szeretné megismertetni a nagyközönséggel oly módon, hogy összművészeti rendezvényeket szervez, amelyeken egyszerre többféle művészi inger (kép és hanghatás) éri a látogatót. Ezeknek az eseményeknek a helyszíneként igyekszünk olyan használaton kívüli helyeket találni, amelyek többet érdemelnek a szimpla porosodásnál, és kulturális térként is funkcionálhatnak. Erre volt példa szeptember 15-én a Romkert projekt a város főterén, és a korábban a Bahia néven üzemelő bolt pincehelyiségében rendezett Korhatáros Szolgáltatás. A Korszó egy olyan teret hozott létre, ahol az elsődleges cél nem a kiállított munkák bemutatása, hanem a közösségi atmoszféra megteremtése volt. A hangsúlyt arra fektettük — és szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne —, hogy párbeszéd alakuljon ki az alkotók és a látogatók között, így inspirálva egymást a további közös tevékenykedésre.  

A  Vákum spirituális oldalát erősítik az a kezdeményezések, amelyek szakralitással foglalkozó előadásokat szerveznek, és elvontabb szellemiségű kötetlen beszélgetéseket tartanak például a szellemi iskolákról vagy a világvallások közös magjáról. 

Az mozgalom figyel a környezetére, és azon fáradozik, hogy az ökológiailag tudatos látásmód elterjedjen a városban, és a hétköznapok szintjén is nagyobb hangsúlyt kapjon. Ennek érdekében cél tűztük ki egy ökológiai információs központ létrehozását. 

Reméljük, minél többen bekapcsolódtok a mozgalom tevékenységébe, ha bármilyen kérdésetek van, forduljatok bátran hozzánk a vakumcsoport@gmail.com e-mail címen.

        További információkat találhattok majd decembertől a vakum.hu weboldalon. 

 

Béke!

Vágó Gábor

elnök

Városi Kulturális Mozgalom

Szólj hozzá!

Címkék: civil kultúra kecskemét